De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (2024)

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (1)

12 min read

Ontdek & boek je volgende camping

Reisdata

Gasten: 2

Volwassenen

2

Kinderen

Selecteer aankomstdatum

Voordat je aan je kampeeravontuur begint, bepaal je welk type camper het beste bij je past: een kampeerbus, een camper of een camper met alkoof. Ga je met een vriend of als stel op vakantie of heb je een gezin en moet je vier tot zes personen herbergen? We stellen enkele van de populairste campermodellen aan je voor en voorzien je van handige tips om je aankoopbeslissing makkelijker te maken.

Inhoudsopgave

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (2)

Reizen met de camper is populair. En dat is niet zo vreemd, want met je eigen camper op pad gaan belooft vrijheid, onafhankelijkheid, veel natuur en de mogelijkheid om je vakantie zelf vorm te geven.

Veel kampeerders in de dop voelen zich echter overweldigd door het aanbod aan campers. De markt is groot, er komen elk jaar nieuwe modellen op de markt en als je de beloftes van fabrikanten gelooft, is eigenlijk elk voertuig de perfecte keuze.

Daarom nemen wij je graag bij de hand en maken je wegwijs in de wereld van de kampeermiddelen. Hieronder ontdek je welke verschillende soorten campers er zijn en welke voordelen de verschillende voertuigklassen hebben. Bovendien stellen we enkele van de meest populaire modellen voor die al jarenlang tot de absolute favorieten behoren.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!

Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Type Geschikt voor Voorbeeldmodel
Kampeerbus Stedentrips, roadtrips in bebouwde gebieden Ford Nugget
Camper Langere roadtrips voor twee personen
Etrusco CV-model Ford
Alkoofcamper Zelfvoorzienende roadtrips met veel bagage Sunlight A 70
Gedeeltelijk en volledig geïntegreerde camper Stellen met hoge eisen aan uitrusting en ruimte Malibu T 410 DB

De beste campers voor 2 personen – hoeveel comfort heb ik nodig?

Campers voor twee personen zijn ideaal voor vrienden of stellen die Nederland en Europa in eigen tempo willen ontdekken en exact daar willen stoppen waar het mooi is. Deze voertuigklasse behoort tot het populairste type campers. Het is vooral belangrijk dat je een voertuig kiest dat past bij de bestemming en je eigen behoeften.

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (3)

Kampeerbus voor 2 personen: VW California, Ford Nugget en Hymers Sydney

De kampeerbus is de klassieker onder de camper voor twee personen. De Bulli bijvoorbeeld kent een lange geschiedenis en heeft een groot aandeel in het succes van kleine en compacte campers. Dankzij hun wendbare karakter en relatief kleine formaat zijn kampeerbusjes perfect voor vakanties in dichtbevolkte gebieden en stedentrips, omdat zelfs smalle straatjes voor het voertuig geen probleem zijn.

Vaak zijn deze modellen in de verhuur betaalbaar en de bijkomende kosten vallen mee. Dat maakt ze ideaal voor een beginnende vakantie. Gezien de grootte moet je wel wat concessies doen aan de basisuitrusting. De bedden worden meestal uitgeklapt, evenals de kleine keuken, om ruimte te maken om te koken. Een aparte badkamer ontbreekt meestal, wat vooral op een natuurlijke camperplaats een uitdaging kan zijn.

Tot de populairste modellen in dit segment behoren de VW California als klassieker, de Ford Nugget en de Hymer Sydney. Deze voertuigen bieden voldoende ruimte voor twee personen, grote slaapplaatsen en een uitstekend uitgeruste keuken.

Met een aantrekkelijk ontwerp en zeer dynamisch gebruiksprofiel is de Etrusco Campervan op basis van Ford (CV-model Ford) de perfecte metgezel voor spontane weekenduitstapjes of stedentrips. Een variant van kampeerbusjes zijn vierwielaangedreven campers voor degenen die ook graag offroad willen rijden. Deze hebben meestal een hefdak of een daktent, of de keuze valt op pick-ups met opzetcabines. Populaire modellen in deze klasse zijn onder andere de Ford Ranger, Nissan Navarra, Toyota Hilux of VW Amarok.

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (4)

Camper: meer ruimte en optioneel met bad

De camper is voor veel kampeerders al een behoorlijke upgrade. Deze voertuigen bieden meer ruimte en bij de meeste modellen hoef je niet langer bedden en keukens in en uit te klappen. Extra ruimte voor twee personen ontstaat wanneer ‘s nachts een hefdak als slaapplaats wordt gebruikt. Hierdoor kan de gehele binnenruimte veelzijdig worden benut.

  • Camper zonder bad: Bij campers zonder bad zijn er veel fabrikanten die weten te overtuigen met moderne inrichting, goede motoren en creatieve elementen. De Bürstner Campeo met dwarsbed achterin, de Forster V 599 VB met stapelbed achterin of Pössl met het 2Win S Plus-model zijn interessante modellen in dit voertuigsegment.
  • Camper met bad: De Malibu Van zet hier absoluut de norm. Zijn creatieve sanitaire oplossing met douche, toilet en uitklapbare wastafel maakt talloze kampeerders blij. Met dubbele of enkele bedden achterin zijn er talloze uitrustingsvarianten voor een comfortabele vakantie. De Pössl Summit Prime, de Adria Twin of de VW Grand California zijn waardige alternatieven.
De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (5)

Campers met alkoof: veel ruimte door aparte slaapplaats

Wie veel binnenruimte in de camper wil, kiest voor een alkoofcamper. Door de aparte slaapplaats zijn de ruimtes voor dag en nacht van elkaar gescheiden. Vooral de digitale nomaden onder ons hebben met deze modellen voldoende ruimte om te werken tot hun beschikking. Een ander voordeel van de alkoof is de beschikbare ruimte voor keuken en badkamer, die hier iets groter en ruimer is.

Bij de ANWB-test deed de Sunliving A75DP met een score van 2,5 zich niet onder voor de concurrentie. Doorslaggevend voor de goede beoordeling zijn vooral het aangename ruimtegevoel en de comfortabele bedden. De Sunlight A 70 werd in deze context geprezen als een echt opbergwonder. Ideaal dus voor stellen of vrienden die met veel bagage op pad zijn.

Gedeeltelijk of volledig geïntegreerde campers voor 2 personen

Als je geen compromis wilt sluiten op het gebied van luxe en comfort, kijk dan eens naar gedeeltelijk of volledig geïntegreerde campers. Dit wonder op wielen biedt veel ruimte voor twee personen. Ze hebben ruime opbergmogelijkheden, een badkamer en een multifunctionele keuken. De grootte leidt echter tot beperkingen en vereist een nauwkeurige reisplanning om op de plek van bestemming niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Deze modellen zijn namelijk ongeschikt voor stadsverkeer en smalle toegangswegen naar campings.

Met een overtuigende grootte en uitgebreide uitrusting zijn de gedeeltelijk geïntegreerde modellen Hymer Exsis-t en Malibu T 410 DB voor twee personen een uitstekende keuze. Bij de volledig geïntegreerde campers hebben de Weinsberg Cara-Core, de Knaus Van I en de Hymer Exsis-i dankzij hun ruime opbouw en uitstekende ruimtegevoel de overhand.

Campers voor 4 personen: klassiekers voor gezinsvakanties

Type Geschikt voor Voorbeeldmodel
Kampeerbus Budgetbewuste kampeerders die ook met minder binnenruimte overweg kunnen VW T6 California Beach
Camper Gezinnen met twee kinderen en gemiddelde eisen aan ruimte Ford Nugget Plus
Alkoofcampers Gezinnen met kinderen, kampeervakanties met meerdere volwassenen Etrusco A-model
Gedeeltelijk en volledig geïntegreerde campers Gezinnen die graag in een volledig uitgerust huis op wielen reizen Carthago Chic C-Line T

Kampeerbus voor 4 personen

Een kampeerbus is dankzij relatief lage prijzen een goede keuze voor prijsbewuste gezinnen. De modellen VW T6 California Beach of de Marco Polo-serie van Mercedes met vier slaapplaatsen zijn ideaal voor een kampeervakantie in de natuur en bieden veel mogelijkheden om het zich op de kampeerplaats gemakkelijk te maken. Door een hefdak worden twee slaapplaatsen voor kinderen gecreëerd, terwijl de ouders op de uitklapbare bedden overnachten.

Bij reizen met vier personen is de ruimte meestal beperkt. Uiteindelijk is de kampeerbus er toch voornamelijk voor overnachten en koken: al het andere speelt zich buiten af. Wie voor dit voertuig kiest, moet voor regenachtige dagen zeker wat activiteiten achter de hand hebben, want zich met zijn alleen in de bus verschansen, wordt wel heel krap.

Camper: meer ruimte en comfort voor 4 personen

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (6)

Voor kampeerders met hogere eisen aan het voertuig zijn campers een goede keuze. De fabrikanten hebben deels enkele zeer creatieve ontwerpelementen bedacht om de slaapplaatsen zo ruimtebesparend mogelijk in het interieur te integreren.

Bij de Dreamer Select Family Van is er bijvoorbeeld een hefbed aan de voorkant en stapelbedden achterin. Dankzij deze indeling hebben gezinnen maar ook meerdere vrienden een comfortabele slaapplaats. Een echte klassieker is de Ford Nugget Plus met zijn ruime hoekkeuken en vier comfortabele slaapplaatsen. In de grootste uitvoering is er zelfs ruimte voor een klein toilet. De family-for-4 serie van Malibu met slaapdak en bedden achterin biedt zeer veel individuele ontwerpmogelijkheden. Veel kampeerders waarderen in zo’n busje de keuken en de eigen badkamer.

Alkoofcampers voor gezinnen en vrienden

Alkoofcampers zijn ideaal voor een gezinsvakantie of een reis met meerdere vrienden. Twee personen overnachten in het bovenste deel van het voertuig, terwijl er achterin ruimte is voor nog eens twee personen. Indien gewenst integreren bovendien sommige fabrikanten naast het tweepersoonsbed in de alkoof in het achterste gedeelte twee eenpersoonsbedden. Vrienden die ‘s nachts niet per se lepeltje lepeltje willen liggen, zijn hier goed op hun plaats.

De A-serie van Forster met een ruim tweepersoonsbed (afmetingen 2,09 x 1,5 meter) is op dit gebied ideaal. Vooral de grote keuken met geïntegreerde 142-liter koelkast en de badkamer met raam staan garant voor comfort in het voertuig.

Bij de Chausson C 717 GA kan het bed in de alkoof omhoog worden geklapt, zodat er veel ruimte en hoofdruimte ontstaat in de zithoek. De lengte van 7,46 meter van dit voertuig is optimaal benut met een badkamer inclusief douche en een keuken met driepitsfornuis. Ook populair is de Dethleffs Trend A, die indruk maakt met zijn uitgebreide opbergruimte en een heerlijk ruimtegevoel.

Een alternatief op de markt is het Etrusco A-model Fiat met extra veel ruimte en comfort. Gezinnen mogen met deze camper een zorgeloze vakantie tegemoet zien.

Gedeeltelijk of volledig geïntegreerde camper voor 4 personen

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (7)

Gedeeltelijk geïntegreerde of volledig geïntegreerde campers voor vier personen hebben een uitstekende reputatie bij gezinnen. Vooral de gedeeltelijk geïntegreerde modellen behoren tot de meest verkochte campers op de markt, omdat het voertuig zich door zijn compacte ontwerp uitstekend laat besturen, terwijl het interieur tegelijkertijd zeer ruim is.

De Carthago Chic C-Line T met vier slaapplaatsen, een comfortabele zithoek en een groot ligoppervlak achterin behoort tot de populairste modellen. Keuken en badkamer passen uitstekend in het interieur. Een andere aanbeveling in dit segment is het model Malibu T 460 LE, dat zeer ruim is en tal van individuele details heeft. De praktische oplossing met het hefbed valt vooral bij reizen met vrienden in de smaak.

Onder de volledig geïntegreerde campers is de Carthago C-Compactline ideaal voor een vakantie met vier personen. Veel ligruimte, een ruime badkamer en een optimaal ruimtegevoel zetten dit voertuig positief in de kijker. Een buitengewone keuze is de Laika Ecovip, omdat het merk hier niet zo bekend is. Wat betreft uitrusting en de rangschikking van de verschillende elementen zijn de uiteenlopende modelvarianten echter zeker een overweging waard.

Modern reizen met het I-model Fiat van Etrusco met een panoramische voorruit en veel ruimte voor individualiteit.

Camper voor 6 personen: slim kampeervoertuig of volledig geïntegreerde camper?

Een camperreis met zes personen is een uitdaging. Uiteindelijk wil elke kampeerder, groot of klein, een comfortabele slaapplaats in het voertuig. Toch is het zeker niet onmogelijk om ook met zes personen een geweldige kampeervakantie in de camper door te brengen.

Type Geschikt voor Voorbeeldmodel
Camper Families met kleine kinderen, kampeerders die weinig ruimte nodig hebben Clever Vario Kids 600
Alkoofcamper Families met meerdere kinderen Knaus SKY WAVE
Gedeeltelijk en volledig geïntegreerde campers Grote gezinnen met hoge eisen aan uitrusting en ruimte Etrusco A-model

Camper voor 6 personen: Clever Vario Kids 600

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (8)

Een camper voor zes personen – op het eerste gezicht lijkt dat nauwelijks mogelijk. De Clever Vario Kids 600 heeft een interessante oplossing gevonden voor het ruimteprobleem. Achterin bevinden zich in plaats van de gebruikelijke twee maar liefst vier slaapplaatsen. Optioneel kan voor dit model een slaapdak worden geboekt of gekocht, zodat in totaal zes kampeerders comfortabel op vakantie kunnen. Alternatieven in het segment van bestelwagens voor zes personen zijn bovendien zeldzaam.

Alkoof voor 6 personen: het klassieke gezinsmodel

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (9)

Alkoofcampers zijn meestal de perfecte keuze voor gezinnen. De slaapplaatsen in de alkoof bieden reizigers al aanzienlijk meer ruimte. De overige slaapplaatsen worden bij de meeste modellen afgedekt met een hefbed en bedden achterin. En als de kinderen ‘s middags een dutje willen doen, zijn geen grote verbouwingen nodig.

Een populair model is de Knaus SKY WAVE, die zowel qua formaat als qua uitrusting hoge ogen gooit. De praktische zithoek, de keuken en de compacte badkamer met draaibare wand zijn een uitstekende oplossing om aan de behoeften van alle personen in de camper te voldoen. Interessante alternatieven bij alkoofcampers voor zes personen zijn de modellen Evo en Super Brig van Rimor.

Gedeeltelijk of volledig geïntegreerde campers voor 6 personen

Gedeeltelijk geïntegreerde campers met hefbed zijn een interessante optie voor reizen met zes personen. Pluspunten van dit type voertuig zijn het variabele gebruik en de kleine details die het dagelijks leven een stuk makkelijker maken. Vooral de combinatie van bedden achterin, omklapbare zitbanken en hefbedden is zeer gangbaar.

De gedeeltelijk geïntegreerde campers van Weinsberg zijn een goed voorbeeld van deze constructie. Zitbanken, keuken en de badkamer zijn uitstekend geïntegreerd in het interieur en zorgen ervoor dat het zelfs met een volle bemanning niet te krap wordt in het voertuig. De fabrikant Chausson kiest daarentegen voor een XXL-dak of eenpersoonsbedden boven de garage – ook een interessante optie om ruimte te besparen.

De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (10)

Volledig geïntegreerde campers voor zes personen behoren tot de grootste modellen op de markt. Ze liggen in een hoger prijssegment, maar beloven ondanks het hoge aantal passagiers veel comfort en ruimte. Aan te bevelen en populaire merken zijn bijvoorbeeld de fabrikanten Forster en Itineo. In de luxe klasse bevinden zich Niesmann + Bischoff en Rapido, die kampeervakanties naar een hoog niveau tillen, maar ook een prijskaartje hebben dat daarbij hoort.

Conclusie

Grotere vakanties met de camper zijn niet langer alleen weggelegd voor soloreizigers en stelletjes. Ook grote gezinnen en groepen vrienden leggen lange afstanden af in één enkele camper, zonder elkaar op een gegeven moment in de haren te vliegen.

Bij de keuze van het juiste model is vooral een goede planning en het stellen van prioriteiten van belang. Bedenk wat belangrijk voor je is tijdens de vakantie en waar je eventueel zonder kunt. Neem voldoende tijd om de behoeften van je reisgenoten aan boord door te nemen en kies een kampeermiddel uit waar jullie allemaal blij van worden.

Foto: Estrusco

Laatste aanpassing: 05/06/2024
Voordelig kamperen doe je in Nederland of over de grens op zogeheten CKE-campings. ANWB Kampeerkaart CKE
  • CamperBanden voor caravans en campers: de ultieme gids En wat is het verschil eigenlijk tussen banden voor caravans en campers?
  • CamperCamper wassen in de wasstraat: hier moet je op letten Kun je met een camper veilig een reguliere wasstraat voor vrachtwagens binnenrijden? Waar moet je op letten?
  • CamperTuning Fiat Ducato: meer vermogen voor de camper In dit artikel leggen we uit hoe chiptuning werkt voor campers en waar je op moet letten.
De beste campers voor 2, 4 en 6 personen: welk model past bij mij? - ANWB Camping Inspiratie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5550

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.